Fytoterapie - chuť bylin
Čínské byliny mohou mít různé chuti, které působí na různé orgány dle příslušnosti a principu pěti prvků.
Chuť není přímo vjem, který se dá popsat tím, že ochutnáme a sníme bylinu. Jedná se o předurčení a popsání účinků, které bylina má.
Čínská medicína a fytoterapie rozlišuje pět základních chutí a dvě přidružené, každá má jisté zaměření při léčbě.
1) ostrá (xin) – rozptyluje, rozhýbává energii Qi, oživuje krev
2) kyselá (suan) – uchovává, zadržuje, zpevňuje, svírá
3) sladká (gan) – doplňuje a prospívá, harmonizuje střed
4) hořká (ku) – spouští sestup, vypouštění a vyprazdňuje
5) slaná (xian) – vyvolá vyprázdnění, změkčí zatvrdlé, rozptýlí zauzlené
A) žluklá (dan) - prosakuje vlhkost a upravuje močení
B) svíravá (se) – Je podmnožinou kyselé chuti a má i podobné vlastnosti (účinky). – Stahuje a svírá pot, esenci, moč.