Tan - hleny
Tan neboli hlen vzniká především díky vnějším škodlivinám, potravě a emocím. Patří k nejobtížnějším škodlivinám ohrožujících organismus.
Tvorba hlenů začíná, když tyto věci poškodí funkce sleziny, plic, ledvin a trojitého zářiče neboli metabolismus a oběh tekutin.
Vnější škodliviny napadají plíce a naruší jejich funkce – cirkulaci energie Qi a tekutin. Útok zvenčí může zahřát či vysušit plíce, které jsou „plné“ tekutin (vlhka) a díky tomu vznikají hleny.
Určité druhy potravin, například alkohol, mléčné, sladké, mastné, smažené a tučné napomáhají tvorbě hlenů a oslabují slezinu. Protože je oslabená slezina, dochází také k tvorbě hlenů.
Emoce přispívají k tvorbě hlenů tím, že naruší mechanismus oběhu Qi a naruší funkce orgánů, ke kterým náleží.
Je mnoho druhů hlenů. Mohu být například vodnaté, husté, řídké, bílé či žluté. Tato specifikace nám umožní nalézt příčinu vzniku hlenů.
Hleny jsou vazké a podobají se lepidlu, proto mohu třeba vytvářet překážky v oběhu krve a energie. Také jsou nestálé a pohybují se spolu s energií Qi po celém těle.
Proto mohou být příčinou mnoha různých onemocnění kdekoli v těle.